Az Alzheimer kór és a fogágybetegség

2013.11.11 09:06

 

Mi a közös Charles Bronson, Ronald Reagen, Peter Falk vagy Sugar Ray Robinson híres emberekben?

 

Mindannyian egy különleges, ámde egyre inkább ismert betegség tünetei miatt nehezen élték idősebb kori mindennapjaikat. Ez a betegség pedig nem más, mint az Alzheimer-kór.

 

Az Alzheimer-kór a szellemi leépülésnek az egyik formája. A betegségben szenvedő ember személyiségében és viselkedésében egyaránt olyan változások következnek be, amelyek a beteget azokban a napi tevékenységeikben zavarják, melyeket az egészségesek egyedül is képesek elvégezni. Ezek a betegek nem tudják ellátni magukat, és általában a családjuk segítségére szorulnak akár olyan hétköznapi dolgokban is, mint az étkezés vagy a tisztálkodás. Mindezek mellett az elbutulás folyamán számos konfliktus alakul ki a beteg és a családja, melyeket nehezen dolgoznak fel a beteg hozzátartozói / gondozói.

 

Az Alzheimer-kór kialakulása egy hosszú folyamat eredménye, amely során több éves vagy akár évtizedes anyagcsere változások vezetnek az első tünetek megjelenéséhez. Mivel az anyagcsere zavarok sok esetben nem okoznak azonnal látható tünetet, ezért nagyon nehéz a megelőzés a kór ellen.

 

A modern géndiagnosztika azonban forradalmi változást hozott ezen a területen is. Egyszerű vizsgálatokkal lehet az egészségünket és a boldog öregnapjainkat védeni az Alzheimer-kórtól.

 

Genetikai társaságunk két vizsgálatot is évek óta végez, mely segít a pácienseknek a preventív lépések megtételében. Több száz elvégzett vizsgálat után bátran kijelenthetjük, hogy korábbi pácienseink a genetikai lelet tudatában már lecsökkenthetik, vagy akár meg is szüntethetik, a kór kialakulásának kockázatát gyorsan és könnyen megvalósítható életmód változtatással.

 

De tényleg a fogaimtól…?

 

A legújabb kutatások rámutattak arra, hogy bizonyos, fogínybetegséget baktériumok megnövelik az időkori Alzheimer-kór kialakulási kockázatát. Ilyen baktérium pl. a Porphyromonas gingivalis, amely a szájüregben is megtalálható, és az anyagcsere működése hosszú 

évek alatt nem csak fogínygyulladást és fogágybetegséget okozhat, hanem az agysejteket is pusztíthatja.

 

A Fogászati GénTeszt során egyszerűen és fájdalommentesen ellenőrizni tudja minden ember, hogy a szájüregében megtalálhatóak-e a fogínysorvadást okozó baktériumfajok közül valamelyik, illetve van-e olyan baktérium, amely megnöveli az Alzheimer-kór kialakulási kockázatát.

Amennyiben a baktérium kimutatásra kerül a génteszttel, abban az esetben célzott kezeléssel a fogorvos meg tudja szüntetni azt, így védve a fogak, az íny és az agy egészségét.

 

Miután a fogak és a száj higiéniája genetikai értelemben sem tekinthető állandónak (hiszen minden nap eszünk, iszunk vagy párkapcsolatot élünk, így „idegen” anyagok jutnak be a szájüregünkbe), ezért érdemes 3 évente elvégeztetni ezeket a vizsgálatokat.

 

Koleszterin GénTeszt

 

Az emberek vérzsír-anyagcsere típusaik alapján 6 csoportba oszthatóak. A vérzsír anyagcsere szerepet játszik az ember szervezet normális működésében, az energia háztartás egyik fontos eleme, mely hatással van az agyi erek működésére is.

 

Amennyiben a páciense vérzsír-anyagcsere típusa egyes csoportokba esik, az megnöveli az időkori Alzheimer-kór kialakulási kockázatát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a páciens biztosan beteg lesz, mindössze annyit jelent, hogy az egészsége érdekében fokozott figyelmet kell szentelnie a további szokásaira (étkezés, alvás, stressz, pihenés, sportolás, stb.) Ezen életmódtanácsok nem jelentenek drasztikus változást, csak a mértékletességre figyelmeztetnek és bizonyos kontroll vizsgálatok gyakoriságát határozzák meg.

 

 

A genetikai vizsgálatokkal vagy azok elvégzésével kapcsolatos kérdéseiket feltehetik az info@nagygendiagnosztika.hu e-mail címen.

 

Dr. Nagy Zsolt