Egyénre szabott testsúly csökkentés

2013.09.02 23:12
Egyénre szabott testsúly csökkentés

 

A testsúly megtartása vagy csökkentése napjainkban sok embernek problémát okoz.  Olyan általános megoldás vagy javaslat nem létezik, amely minden ember problémájára megfelelő megoldást nyújtana. Ennek hátterében az áll, hogy több tényező együttesen befolyásolja az elhízási folyamatokat.  Ezek a meghatározó tényezők az örökletes adottság, az aktuális fiziológiás állapot (pl. hormonális állapot), táplálkozási szokás és testmozgás (röviden életmód). Könnyű belátni, hogy mindegyik tényező ismeret szükséges ahhoz, hogy egyénre szabott javaslatokat lehessen tenni.

Az egyénre szabott testsúly csökkentés akkor állapítható meg, ha a szakemberek rendelkezésére állnak a következő adatok:

  1. Elhízás GénTeszt eredménye
  2. Vér és HormonTeszt
  3. Kitöltött táplálkozási felmérő
  4. Kitöltött sportaktivitási felmérő

Bővebb információ olvasható a Szolgáltatásaink menüpont alatt!

 

A genetikai vizsgálat jelenti a felmérés kiindulópontját, mert segít megismerni a vizsgálatkérő személy szervezetének működését, mely szabad szemmel vagy ultrahanggal nem vizsgálható. A laborvizsgálati eredmény, a táplálkozási – és sportaktivitási szakvélemény alapján már egyszerűen lehet javaslatokat és útmutatást adni.
Nemzetközi kutatások ma már rávilágítottak arra, hogy az örökítőanyagban lehetnek olyan génváltozatok, melyek befolyásolják a zsírfelhalmozódást a szövetek között. Az elhízás GénTeszt során azokat a génváltozatokat vizsgáljuk, melyek hajlamosítanak a testsúly gyarapodására, valamint ezáltal betegségeket kialakulási kockázatát növelik (pl. cukorbetegség).
A vérünkben lévő több ezer molekula arról tanúskodik, hogy a vérvétel pillanatában milyen folyamatok játszódnak le. A szénhidrát és vérzsír anyagcsere ismerete nagyon fontos a megfelelő diéta megválasztásában. A hormonok alapvető feladata a szervezet teljes anyagcseréjének az irányítása. Ha eltérés van valamelyik hormon szintjében, azt kezelni szükséges a megfelelő testsúly eléréséhez. Bármilyen jó is egy diéta, hormonális probléma esetében nem fogja a kívánt eredményt elérni.  A Vér és HormonTeszt segítségével gyorsan meghatározható az elhízást befolyásoló vérben lévő molekulák.

 

Nemzetközileg elfogadott és használt táplálkozástani felmérő kitöltésével egyszerűen és gyorsan feltérképezhető egy személy aktuális táplálkozási szokása és íz világa. A felmérő ismeretében a táplálkozási szakértő – az egészségmegőrzésének figyelembe vételével – egyénre szabott javaslatokat tud tenni. 
Nemzetközileg elfogadott kérdőív kitöltésével értékelhető az aktuális fizikai aktivitás, illetve könnyen meghatározható mely mozgásformákkal és milyen ütemben lehet segíteni az ideális testsúly elérését. 
Összegezve. Ha valaki szeretne egyénre szabott testsúly csökkentést igénybe venni, akkor ennek a menete a következő:

  1. Géndiagnosztikai tanácsadás
    1. kérdések megválaszolása
    2. kérdőívek átbeszélése és kitöltése
    3. szájnyálkahártya-mintavétel (elhízási GénTeszthez)
    4. vérvétel (Vér és HormonTeszthez vagy 1 hónapnál nem régebbi vérkép biztosítása)

  2. Lelet- és szakvélemény értelmező konzultáció
    1. Genetikai lelet átbeszélése
    2. Fiziológiás állapot átbeszélése
    3. Táplálkozási javaslatok átbeszélése
    4. Sportaktivitási javaslatok átbeszélése

  3. Extra konzultációk (igény szerint)
    1. Táplálkozási szaktanácsadás (írásos szakvélemény alapján)
    2. Sportaktivitási szaktanácsadás (írásos szakvélemény alapján)