Genetikával a fogak védelméért!

2013.09.02 23:11
Genetikával a fogak védelméért!

 

A fogágybetegség hazánkban népbetegség, mely a fogak tartószerkezetének fokozatos leépülését jelenti. A hangsúly a fokozatosságon van, mert a tünetek jelentős része csak akkor jelentkezik, amikor már nagy probléma van. Ezért fontos a megelőzés, melyben segíteni tud a fogászati GénTeszt.


A fogágybetegségek egy részét baktériumok okozzák. A fogászati GénTeszt segítségével gyorsan és fájdalommentesen lehet kimutatni, hogy a vizsgált személy szájüregében jelen van-e valamelyik fogágybetegséget okozó baktérium faj. A fogászati GénTeszt eredménye alapján a fogorvos egyszerű kezeléssel megszűntetheti a dentopatogén baktériumokat, így hozzájárul az egészséges fogak megőrzéséhez.

A vizsgálathoz szükséges mintavétel egyszerű és fájdalommentes. Egy speciális vattapálcát oda kell dörzsölni a fogak nyaki részéhez. Célszerű fogorvos segítségét kérni, mert egyszerűbben hozzáfér a fognyaki részekhez. A mintavételi pálca összegyűjti a baktériumokat, ha jelen vannak az érintett területen. A fogászatiGénTeszt 5 patogén baktérium fajt  tud kimutatni az örökítőanyag sajátsága alapján. A genetikai teszt gyorsan 2-3 nap alatt eredményt ad, szemben a tenyésztéses mikrobiológiai vizsgálatokkal, mely több hetet is igénybe vehet, valamint gyenge eredményt adhat (ezek a baktériumok nehezen tenyészthetőek mikrobiológiai módszerekkel).

fogászati GénTeszt bárkinél és bármikor elvégezhető. Javasolt a tesztet elvégeztetni az évenkénti fogászati ellenőrzéskor, vagy fogproblémák és fogászati kezelés esetén. 

Bővebb tájékoztatás olvasható a „Fogászati Génteszt” menüpont alatt. 

Dr. Nagy Zsolt (PhD)