Genetikával a Rendőrség segítségére.

2013.09.02 22:32

Genetikával a Rendőrség segítségére.

A genetikát az emberek általában valami misztikus távoli dolognak tartják. A szakterületet a klónozással, a gyermekszületéshez szükséges ultrahang szűréssel azonosítják. Általános tévhit továbbá az is hogy a genetikai vizsgálatok/ szűrések nagyon drágák és éppen ezért csak a tehetős emberek és cégek engedhetnek meg maguknak ilyen vizsgálatokat.

Talán ez így is volt 10-15 éve. 

Mára azonban a genetika gyorsabban fejlődött, mint a mobiltelefon technológia. Gondoljuk csak meg, hogy a 10 éve zsebünkben lévő telefon mire volt képes akkor és mire tud most.

Minden ember és állat fogantatásakor létrejön egy egyedi azonosító, az egyedi DNS-mintázat, mely élete során minden sejtjében megtalálható. A DNS az élőlény élete során nem változik, sőt a külső hatások ellen is stabilan ellenáll (darálás, főzés, sütés, fagyasztás, stb…). Mindezek miatt akár egyetlen mintából (akár 1 csepp vér, 1 cm3 hús, vagy egyetlen szőrszál) faj-, fajta-, és egyedazonosítás lehetés. Ha két minta áll rendelkezésünkre, úgy képesek vagyunk megmondani, hogy a két minta egy egyedből származik-e vagy külön élőlények sejtjein végeztünk vizsgálatot.

Számos esetben segítettük már a rendőrség munkáját a múltban. Megfizethető és gyors vizsgálataink valamint jól értelmezhető szakvéleményeink egyértelműen támogatták a rendőrség munkáját a nyomozati tevékenységük során. 

Néhány kiemelt eset a múltból

  1. Orvhalászat elleni küzdelem – lopott halak és az étteremben fellelt halállomány azonosságának megállapítása
  2. Hentesüzletben lefoglalt hús fajtájának meghatározása (mint később kiderült kutyahúst árusítottak az üzletben)
  3. Orvvadászat nyomainak azonosítása és hűtőházban fellelt fagyasztott húsok összevetése
  4. Falopás felderítése (speciális eset, hiszen a növények gyakran klónozással szaporodnak, így a fa eredetét a fakérgen és a kivágás helyének mikrobiológiai közegének összehasonlításával végeztük el)
  5. Haszonállat lopása (Az ólban levágott és elhurcolt állat valamint a gyanúsítottnál feldogozott hús összevetésének vizsgálata)

Egy eset a közelmúltból:

Vidéken a házi sertéseit nevelő gazda egyik reggel azt vette észre, hogy a nevelt malacai közül az egyiknek csak a maradványi voltak az ólban. Vélhetően az elkövetők az állatot a helyszínen fejbe vágták és elhurcolták. Szemtanúk elmondása alapján a rendőrség a környéken látott személyeknél kihallgatást tartottak és a konyhaasztalon feldolgozott hús találtak. Korábban a genetika nélkül a helyszínen talált vérminta és a hűtőben talált hús összehasonlítása lehetetlen lett volna. (Az erős gyanú mellett lehetetlen volt az objektív bírósági bizonyítás). A genetika azonban segített a sertés örökítő anyaga kimutatható volt az ólban megtalált vérben és a konyhaasztalon feldolgozott (!), lefagyasztott húsban. Így egyértelművé vált, hogy a lakomát készítő személyek a bűncselekmény tárgyát dolgozták fel.