SEGÍT A GÉNDIAGNOSZTIKA?

2008.03.05 15:20

Blikk nők - 2008.03.05

 

Évtizedekkel előre megtudhatja, hogyan óvhatja meg az egészségét

A módszert 10-15 éve alkalmazzák betegségek kiszűrésében és kezelésében. A témáról Dr. Nagy Zsoltot kérdeztük.

Mi pontosan a genetikai diagnosztika?

Egy gyűjtőfogalom, amely több módszert foglal magában. Segítségével az örökítő anyagból, azaz a DNS-ből képesek vagyunk kimutatni egy-egy betegségre való hajlamot. Ahhoz azonban, hogy a betegség kialakuljon, ilyenkor is szükség van bizonyos környezeti tényezőkre (pl. egészségtelen életmód, ártalmas munkahelyi körülmények).

Hol alkalmazzák?

A legfontosabb a prevenció, hiszen 30-40 évvel előre jelzi a betegségek lehetőségét. A jövőre nézve egyénre szabott orvoslást ígér, így előre fogjuk tudni kinél mire, kell vigyázni. Másrészt a diagnózis felállításában, megerősítésében is segíthet. A vérből is látni lehet, elindultak-e már bizonyos kóros folyamatok. A megfelelő gyógyszerek megtalálását is könnyebbé teszi, nem egyformán reagálunk ugyanis a különböző medicinákra.

A családtervezésben is segít?

Igen, mivel következtetni lehet általa a fejlődési rendellenességek kockázatára, valamint arra is, milyen vizsgálatokra kell majd elvinni a gyermekünket annak érdekében, hogy felnőttként is egészséges maradjon. A magzati génvizsgálat azonban továbbra is kockázatos, csak a 20. hétig végezhető el.

Hol lehet genetikai elemzést kérni?

Az egészségügyben szakorvosi beutalóval lehet részt venni egy-egy célzott vizsgálaton. Ám ha többet szeretnénk tudni, érdemes ezzel foglalkozó magáncégekhez fordulni. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes: a DNS-t a szájnyálkahártya-kaparékból vagy vérből nyerik, majd elemzik az örökítő anyagot. A vizsgálatok ára 10 ezer forinttól kezdődik, ennyiért megtudhatjuk például, hogy hajlamosak vagyunk-e trombózisra. A mellrák is igen jól diagnosztizálható ezzel a módszerrel.