Sérüléseket megelőző géntesztek

2013.09.02 23:11
Sérüléseket megelőző géntesztek

 

Az aktív életmód és a sportolás számos pozitív egészségügyi hatással jár, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy bizonyos mozgásformák megnövelik a mozgatórendszert érintő sérülések valószínűségét. Az olyan gyakori sportsérülések, mint az ízületi szalagok valamint az Achilles-ín húzódása és szakadása hátterében a külső behatások, anatómiai, neuromuszkuláris és hormonális faktorok mellett genetikai tényezők is szerepet játszanak.  

 

Bővebb információ olvasható a „Sportgenetikai GénTeszt” menüpont alatt.

 

Az ízületi szalagsérülések egy része valamilyen közvetlen kontaktus miatt, például az ellenféllel vagy más tárggyal történő összeütközés során következik be. Másfelől előfordulhat, hogy a sportoló egy mozdulatsor végrehajtása következtében sérül meg, pl. felugrást követően talajra érkezéskor (ezek az un. nem- kontakt sérülések). 

A szalagsérülésekre való hajlam egyénenként változhat; gyakori, hogy egy sportoló fogékonyabb a sérülésekre mint csapattársai, sporttársai. De vajon mi lehet ennek az oka?

A nyolcvanas évek végén magyar kutatók kimutatták, hogy az Achilles-ín sérülésben szenvedő személyek körében nagyobb volt a 0-s vércsoport gyakorisága. Ennek oka, hogy az ABO vércsoportot meghatározó gén olyan transzferáz fehérjéket kódol, amelyek az ínszalag alkotóelemeinek felépítésében is részt vesznek- a vér antigén jellemzők kialakítása mellett. 

Az eredmények tehát rámutattak arra, hogy az ínszalagproblémák hátterében genetikai tényezők is szerepet játszhatnak.  Azóta több olyan génváltozatot azonosítottak, amelyek jelenléte a DNS-ben megnöveli a szalagsérülések fellépésének valószínűségét. Az említett génváltozatok a szalagok strukurális felépítésért, erejéért és rugalmasságáért felelős kollagén fehérjéket határozzák meg. 
A sérülésre hajlamosító genetikai elemek ismerete kiemelkedő fontosságú lehet a megfelelő sportág kiválasztásában illetve a sérülések potenciális prevenciójában. 

Bizonyos sportágakban pl. küzdősportokban ugyanis a sportolók fokozottan ki vannak téve a sérülés veszélyének. A pálya talaja illetve időjárási feltételek is jelentős kockázati tényezőt jelenthetnek azok számára, akik fogékonyabbak a szalagsérülésekre. 

Így tehát, ha egy személy a genetikai mintázat alapján hajlamos szalagsérülésre, az egészség védelme szempontjából javasolt a megfelelő sporttevékenység átgondolt kiválasztása, illetve a protektív sportfelszerelések használata természetesen megfelelő orvosi felügyelet mellett. 

A sérülés GénTesztről bővebben elehet olvasni a „Szolgáltatsok” menüpont alatt.

Dr. Nagy Zsolt

Referenciák
Józsa és munkatársai, Journal of Bone and Joint Surgery, 1989
Posthumus és munkatársai, American Journal of Sports Medicine, 2009
Raleigh és munkatársai, British Journal of Sports Medicine, 2009