Sportgenetika. Egyénre szabott sportolás meghatározása

2013.09.02 23:10
Sportgenetika. Egyénre szabott sportolás meghatározása

 

Az utóbbi évtizedekben a genomika és a biotechnológia rohamos fejlődése lehetővé tette a fizikai teljesítőképesség genetikai komponenseinek molekuláris szintű vizsgálatát. Ma már többféle sport GénTeszt elvégzésére van lehetőség, melyekről bővebben a Szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat. 

A sportgenetikai kutatások egyik legfőbb céljává vált a teljesítményt befolyásoló gének azonosítása. A tudósok szerint ugyanis a genetikai adottságok legalább olyan fontos szerepet játszanak a kiemelkedő teljesítményben, mint a nem genetikus tényezők (pl pszichológia, táplálkozás és edzés). 

A kutatók több olyan génváltozott azonosítottak, amelyek elit sportolóknál nagyobb gyakorisággal vannak jelen. A vizsgált génváltozatok összefüggést mutatnak a fizikai teljesítmény egyes paramétereivel, mint például a maximális oxigénfelvétellel, a maximális erőkifejtéssel illetve metabolitikus és kardiorespiratorikus adottságokkal. 

Ismert, hogy különböző sportágakban a sportolói teljesítménynek más és más mutatói vannak. Sprintereknél például a maximális izomerő, állóképességi sportolóknál a kardiorespiratorikus kapacitás lehet meghatározó tényező- más egyéb élettani és pszichés tényezők mellet. Következésképp egyes versenyszámokban eltérő genetikai adottságok lehetnek kedvezőek. Ezt a feltételezést több nemzetközi kutatásban is alátámasztották.

Amerikai és ausztrál kutatók egy bizonyos gén változatának előfordulását vizsgálták olimpikon sprintereknél és olimpikon állóképességi sportolóknál. A vizsgált gén egy olyan fehérje létrehozásáért felelős, amely az izomrostok strukturális felépítésében és anyagcseréjében játszik szerepet. A génben bekövetkező mutáció azt eredményezheti, hogy az említett fehérje hiányzik az izomban. A fehérje hiánya nem okoz betegséget, de befolyásolhatja a sportteljesítményt. A kutatásban kimutatták, hogy olimpikon sprintereknél az említett mutáns változat nem fordult elő, míg az állóképességi sportolóknál a mutáns génváltozat jelenléte volt domináns. Így tehát a gén által meghatározott fehérje jelenléte előnyös lehet nagy erőkifejtéssel járó sprintszámokban, míg hiánya hosszú-távú versenyszámokban lehet kedvező.

Természetesen a fizikai teljesítmény mutatói nem feltétlenül monogénes meghatározottságúak. A sportteljesítménnyel összefüggésben álló génekkel kapcsolatos ismeretek évről-évre bővülnek. A legújabb kutatási eredményeket a genetikus szakemberek az évente megjelenő ’ The Human Gene Map for Performance and Health-Related Fitness Phenotypes’ című kiadványban publikálják. 

A sportegészségügy területén is nagy erőlelépést jelent a különböző gének funkcióinak megismerése. Sportolóknál a nem traumás eseményekhez köthető szívelégtelenség miatt bekövetkező halálesetek 80%-ának hátterében valamilyen örökletes kardiovaszkuláris anomália áll. Az orvosi vizsgálat mellett a hajlamosító gének szűrése is segítséget nyújthat a sajnálatos események prevenciójában.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a dinamikusan fejlődő sportgenetikai kutatások eredményei a közeljövőben fontos szerepet játszhatnak a sporttehetségek kiválasztásában, a sportolók egészségének védelmében valamint a személyre szabott mozgásprogramok kidolgozásában.

Dr. Nagy Zsolt

Referenciák
Yang és munkatársai American Journal of Human Genetic 73:627–631, 2003.

Ostrander és munkatársai Annual Review. of Genomics and Human Genetic 10:407-429,2009

Davids és munkatársai Sports Medicine 11:1-37, 2007