Laktóz a reggelibenEgy jó reggeli elmaradhatatlan kelléke a változatos tejtermék kínálat, de leginkább a TEJ…

 

 Azonban létezik egy „cukor” a tejben amely számos kellemetlenséget okozhat neked a bőséges reggeli után. Ennek a neve Laktóz, közismert nevén „tejcukor”.  Ennek a cukornak az emésztését a Laktáz enzim végzi, amely bizonyos rendellenességek esetén nem tudja feldolgozni a tejcukrot, sőt a vérből folyadékot szív el, mely heves hasi görcsöket okoz és a felgyülemlett folyadék gyors távozásra készül a szervezetből!

 

Tudtad, hogy

 

Ø  A Laktóz érzékenység recesszív módon Örökölhető is?

Ø  Az Egyesült Államokban a lakosság 22%-át, Közép-Európában a lakosság kb 30%-át, Dél-Európában kb. a lakosság 70%-át érinti, Ázsiában és Afrikában pedig nagyjából a lakosság 90%-át érinti?

Ø  A Magyarokat azonban keleti származásuk miatt akár 40%-os érintettség is terhelheti, sőt a gyermekek ennél is nagyobb arányban körülbelül 60%-ban érintettek a betegség valamely súlyossági fokozatára

 

 

Minden emlős élete korai szakaszában a tej meghatározó szereppel bír. Gondoljunk csak az anyatejre. Azonban nem véletlen, hogy a gyermekek nem nevelkedtek fel anyatejen serdülőkorukig. Egyszerűen más táplálékok veszik át a fejlődéshez szükséges „nélkülözhetetlen” szerepet. A temrészet csodálatos! Az emberek élete során a Laktáz enzim az aktivításából veszít, s így egyre kevésbé tudja feldolgozni a tejcukrot.

 

A tejcukor érzékenység GYÓGYÍTHATATLAN, de az emberi élet hosszát és minőségét azonban kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén nem befolyásolja.

 

 

Hogy milyen tüneteket okoz a Laktóz érzékenység? Itt egy pár a lehetséges kellemetlenség a listából:

 

Ø  Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4 dl tej) elfogyasztása még ritkán okoz lényeges panaszokat.
 

Ø  Egyéb táplálékok kölcsönhatása. A gyomorürülés gyorsasága egyenesen aránylik a tünetek súlyosságával. Míg a zsír gátolja, addig a szénhidrátok, különösen az egyszerű cukrok, serkentik a gyomor ürülését.

Ø  Ételallergiák, különösen gabona- vagy fehérjeallergia súlyosbítja a klinikai képében egyébként is nagyon hasonló laktóz-intoleranciát.

            Ø  Tejfehérje allergia mely klinikailag sokszor nem különíthető el.

Ø  Gyomor-bélhurut - például gyermekkori fertőző bélgyulladás - a már említett másodlagos laktóz-intolerancia kiváltásával súlyosbítja a panaszokat. Bármilyen eredetű hasmenéses betegségben a tej fogyasztása elnyújthatja az alapbetegség lezajlását. Csecsemőkori gyomor-bélhurut esetén laktózmentes diéta könnyít a gyermek állapotán. Az anyatejes táplálás még súlyosabb gyomor-bélhurutok esetén is folytatható, mert nem tartalmaz idegen fehérjét, viszont annál nagyobb arányban ellenanyagokat és fehérvérsejteket, melyek támogatják a baba immunrendszerét.

DE MOST FIGYELJ ITT JÖN A LEGFONTOSABB!

 

Azok, akiknél nem okoz még érezhető tüneteket Tehetnek ellene, ha gondosan odafigyelnek étkezésükre!

 

Időben észrevett és kellő fegyelemmel betartott étrendi szabályok segítségével a beteg életkilátásai tökéletesek lehetnek. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

 

A genetikai vizsgálattal egyszerűen és fájdalommentesen lehet megállapítani, hogy  a vizsgált személynek van-e esélye lisztérzékenység kialakulására, mely szabad szemmel, ultrahanggal vagy röntgennel nem állapítható meg.

 

Dr. Nagy Zsolt (PhD) biológus, a multidiszciplináris orvostudomány doktora. Pályafutása során már több száz embernek segített a lappangó Lisztérzékenység genetikai hajlam tisztázásában, és szerteágazó ismeretekkel rendelkezik az emésztési betegségek genetikai hajlamszűrésében.

 

Fordulj hozzá, fordulj szakértőhöz!

 

A lelet alapján - Szakorvosi és  Dietetikai konzultáció mellett - egyénre szabott étkezés és egészségvédelem alakítható ki.

A vizsgálatot bármely életkorban javasolt elvégeztetni, különösen emésztési problémák vagy puffadás esetén.

 

Ez a vizsgálat neked szól!

Semmi fájdalommal nem jár, a vizsgálat elvégzéséhez egy szájnyálkahártya mintavétel elegendő, melyet visszaküldve a NAGY GÉN Központ, 5-8 munkanapon belül megkapod az írásos leletet, melyet számodra és a szakorvosod számára is könnyen értelmezhető.

 

A genetikai csomag tartalmazza a mintavételi eszközt (a mintavétel szájnyálkahártyáról történik), a vizsgálatkérő adatlapot és a tájékoztatót, valamint 15 perces konzultációt szakértőnkkel.

 

 

Megrendelem a Laktóz Érzékenység Genetikai Tesztet 25.980 Ft-ért! A megrendelést követően felvesszük Önnel a kapcsolatot. 

 

A mintavételi csomag átvehető postai úton vagy időpont egyeztetés után (honlapunkon a https://www.nagygendiagnosztika.hu/idopont-foglalas/ oldalon) a NAGY GÉN Központ ügyfélszolgálatán.

A lelet kiküldése a minta beérkezésétől számított 5-8 munkanap. Kérheted a kiküldést postán, vagy személyesen is átveheted.

A kapott eredménnyel kapcsolatban, időpont egyeztetés után (honlapunkon a www.nagygendiagnosztika.hu oldalon), kérhető 15 percet meghaladó személyes tanácsadás Dr. Nagy Zsolt (PhD) biológustól, a multidiszciplináris orvostudomány doktorától.

Korosztályra való tekintet nélkül elvégezhető vizsgálat.